In het hart van elke winter zit een trillende lente,
en achter de sluier van de nacht zit een glimlachende dageraad.
(Kahlil Gibran)

De grote wijde wereld om ons heen is turbulent, chaotisch, vol veranderingen. De zegeningen van de hedendaagse technieken brengen van minuut tot minuut het nieuws op onze telefoon, pc en tv. Iemand bepaalt wat nieuws is en anderen voegen daar hun mening aan toe. Er ontstaat een wereld gevuld met fakenieuws, met bedriegen en liegen, met onstuimige demonstraties, protesten en een niet te stoppen stroom aan sociale mediaberichten.

Leidt deze toenemende chaos tot meer onzekerheid of zijn het opzettelijke plaagstootjes door influencers om de mens aan het denken te zetten op weg naar een betere wereld? Politici en machthebbers trachten met soms belachelijke regeltjes orde in de chaos te brengen, maar met een averechts effect. Een verontwaardigde, opstandige massa uit zijn ongenoegen met blokkades; de zwijgende massa is telkens de dupe. De wereld lijkt ontdaan van elke vorm van respect voor de medemens. Een perpetuum mobile.

TwintigTwintig. Klinkt een beetje deftig. Twintig jaar geleden was de wereld helemaal in de ban van het Millennium. Een hype zoals het Ozon-gat, de Co2, van het gas af, asielzoekers, klimaat­doel­stel­lin­gen en sinds kort stikstof. Het is steeds nieuws, de media schrijven zich suf. Andersdenkenden worden aangekeken of ze van een andere planeet komen. Helaas, het is deze kleine planeet in het oneindige heelal waar chaos, oorlogen, keiharde criminaliteit, terrorisme en onrust de boventoon lijken te voeren.

In rust en vrijheid kunnen we elkaar tot steun zijn en met humor en een glimlach de wereld een beetje mooier maken.